SON DAKİKA

Haberertesi

DİSK İZMİR’DE KRİZİN NEDENLERİNİ AÇIKLADI

DİSK İZMİR’DE KRİZİN NEDENLERİNİ AÇIKLADI
Bu haber 03 Ekim 2018 - 14:00 'de eklendi ve 208 views kez görüntülendi.

 “KRİZİN FATURASINI EMEKÇİLER ÖDEMEYECEK” 

İzmir’de DİSK’e bağlı sendikaların bölge başkanlıkları ve sendika üyesi işçiler yaşanan ekonomik kriz nedeniyle İzmir Konak meydanında yarım gün iş bırakma eylemi ve basın açıklaması yaptılar.

BASIN AÇIKLAMASI MİTİNGE DÖNÜŞTÜ

33C34756-EE0A-4AA3-8103-496E84965414

Basın açıklamasına binlerce emekçi katıldı

Konak meydanındaki basın açıklamasına DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 24 ve 25. dönem İzmir Milletvekili Musa Çam, Çiğli belediye başkanı Hasan Arslan, Bayraklı belediye başkanı Hasan Karabağ, Konak belediye başkanı Sema Pekdaş, CHP İzmir il yöneticileri, CHP Çiğli ilçe başkanı Utku Gümrükçü, Sivil Toplum Örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri ile binlerde işçi katıldı.

ARZU ÇERKEZOĞLU: “EMEKÇİLER BORÇLU DEĞİL ALACAKLIDIR”

BCC740D5-4C94-4618-89F8-8B6F307BED81

DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu

DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşmasında şunları kaydetti.

“Bugün Konak meydanından Türkiye’ye sesleniyoruz. ‘Kriz mıriz yok’ diyenlere inanmayın, bal gibi kriz var ve bu kriz başta emekçiler olmak üzere toplumu ve ülkeyi uçuruma sürüklüyor. ‘Bu borç 81 milyonun borcudur” diyorlar. Bizler borçlu değil alacaklıyız. Krizin sorumluları işçi sınıfını sendikasızlaştırarak patronların daha çok kâr etmesini sağlayanlardır. Onlar Kârlarını bizimle mi paylaştılar? Madem ‘Ekonomik savaş var, hepimiz aynı gemideyiz’ diyorsunuz neden işçiyle değil de ABD’li şirketlerle görüşüyorsunuz? krizin bedelini işçiler değil patronların ödemesi gerekiyor.” Çerkezoğlu konuşmasının sonunda haklarını talep ettikleri için tutuklanan 27 havalimanı işçisinin serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.

 

REMZİ ÇALIŞKAN’DAN DÖRT SORU, DÖRT TALEP

DİSK’e bağlı Genel=İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan İzmir’deki buluşmada konuştu. 

Çalışkan, emekçiler adına Cumhurbaşkanlığı Yönetimi’ne 4 Soru sordu; 

1- Belediye hizmeti kamu hizmeti midir?  Belediye hizmetlerinde çalışan işçi kardeşlerimiz neden kadrolu olarak belediyelere değil de belediye şirketlerine aktarılmıştır?

2- Belediye şirketleri sermayesinin yarıdan fazlası belediyeye, yani kamuya ait olan şirketlerse neden kamu işçilerinin yararlandığı ilave tediye hakkından belediye şirketlerine geçişi yapılan işçiler yararlanamazlar?

3- Anayasa ile garanti altına alınmış sendika, toplu iş sözleşmesi ve grev hakları  neye dayanarak 30 Haziran 2020 tarihine kadar askıya alınabilmiştir?

4- İşçilerin bu haklarını askıya alarak ve ücret artışlarını 6 ayda bir yüzde 4 artışla sınırlayarak işçilere verilen kadronun ne gibi bir anlamı vardır?

82C7FBA8-8C7B-4B5D-8F0C-85F5AE6E8C5E

GENEL=İş Sendikası genel başkanı Remzi Çalışkan

Çalışkan, dört maddelik taleplerini de şöyle sıraladı;

1- 5393 sayılı Belediye Kanunu’ndaki norm kadro sınırlamalarını kaldırın. Kaldırın ki belediyeler belediye şirketlerine geçişi yapılan işçileri kadroya alabilsin.

2- İlave tediye ödemeleri belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilere derhal yapılmalıdır; bu ödemenin yapılabilmesi için 6772 sayılı Kanunda bir değişiklik yapmaya gerek yok. Birinci madde günün şartlarında yorumlanarak bile bu ödemenin yapılması mümkündür diyoruz.

3- Kamuya geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamaları kaldırılmalı; işçi sendikaları 6356 sayılı Kanun’a göre özgür toplu sözleşme sürecini işletmeye başlamalıdır.

4- Bu süreçte işçilerin ücretine YHK kararı ile yapılan yüzde 4 artışa ek olarak ücretler en azından Hazine ve Maliye Bakanı tarafından ilan edilen 2018 enflasyon tahmini kadar yani yüzde 20,8 oranında artırılmalıdır.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA